کتاب موسیقی جهان نوشته محسن حجاریان به بررسی موسیقی و فرهنگهای کشورهای مختلف دنیا میپردازد و از سازها و نغمهها در فرهنگهای جهان كهن سخن میگوید. موسیقی را میتوان محصول و زاییده نوع انسان دانست، تاریخ نشان میدهد که انسان به هر نقطهای پا گذاشته، موسیقی نیز در آن مکان پدید آمده است.
معرفی کتاب
مفهوم موسیقی یادگاری از دوران یونان باستان است که در ابتدا برای شعر، رقص و موسیقی به کار میرفت. اما در قرن چهارم میلادی، صوت از آن تفکیک شد. آلات موسیقی به تنهایی و بدون کمک گرفتن از زبان، برای نخستین بار در دوره رنسانس به کار گرفته شد. ماهیت موسیقی در طی اعصار مختلف، تغییر و تحول زیادی را تجربه کرده است. محس حجاریان در کتاب موسیقی جهان سعی دارد موسیقی جهان و تاریخ تحول آن را بررسی کند.
سه ترجمه و یک کتابشناسی که در این دفتر آمده است. ترجمه اول، فصلی است به نام «موسیقی سومر و بابل» از کتاب تاریخ ابزار موسیقایی، به قلم کورت زاکس. مقاله دوم به نام «موسقی بینالنهرین باستان»، به قلم هنری جرج فارمر، در کتاب تاریخ موسیقی آکسفورد است. مقاله سوم، در اصل کتابچه مستقلی است به نام تحقیقات جدید بر موسیقی خاور نزدیک که در اوایل دهه 1970 توسط سه تن از باستانشناسان و موسیقیدانان دانشگاه کالیفرنیا نوشتهاند.
گزیدههایی از کتاب موسیقی جهان
«
کلیمر، نظریه ساختن نمونه سازهای موسیقایی باستان را برای نشان دادن نظامهای موسیقایی بابل و اجرای قدیمترین قطعات موسیقی را به اجرا درآورد. پیش از وی، تا آن زمان، براون از دانشگاه برکلی، در ابزار موسیقایی، مشابه ساز لیر در خاور نزدیک را ساخته بود. کروکر که مسئول سیم انداختن و کوک این ساز بود، این لیر را برای اجرای قطعهای به نمایش گذارد و آواز آن را با یکی از آوازهای اوگاریت همراه کرد.
»
در مورد نویسنده کتاب
محسن حجاریان در سال ۱۳۲۵ در خرمآباد متولد شد. وی در سال ۱۳۵۰ مدرک کارشناسی خود را در رشته جغرافیا از دانشگاه اصفهان دریافت کرد. سپس برای ادامه تحصیل به دانشگاه ایالتی کاپین در بالتیمور رفت و در سال ۱۳۵۴ مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته حقوق کیفری گرفت. او فعالیتهای خود را در زمینه موسیقیشناسی قومی در سال ۱۳۵۶ شروع کرد. همچنین به مدت سه ماه، در این زمینه در ایالت داکوتای جنوبی و در میان جمعی از سرخپوستان بومی آمریکا به تحقیق پرداخت. در سال ۱۳۵۷ برای مطالعه زبان و تمدن فرانسه، به دانشگاه سوربن در فرانسه رفت. حجاریان در سال ۱۳۶۰ به مدت یک سال به دانشگاه بارسلونا در اسپانیا رفت. در نهایت در سال ۱۳۷۴ موفق شد از دانشگاه مریلند در بالتیمور مدرک کارشناسی ارشد در موسیقیشناسی قومی را بگیرد. سپس در همین زمینه مدرک دکترای خود را از دانشگاه مریلند در کالج پارک گرفت.
خواندن این کتاب به چه کسانی پیشنهاد میشود؟
علاقمندان به تاریخ و فرهنگ موسیقی اقوام مختلف جهان از گذشته تا به امروز را به خواندن کتاب موسیقی جهان دعوت میکنیم. مطالعه این کتاب برای دانشجویان و هنرجویان رشته موسیقی نیز میتواند مفید باشد.
مشخصات کتاب موسیقی جهان
نویسنده: محسن حجاریان
زبان اولیه کتاب: فارسی
ژانر: موسیقی
تعداد صفحات: 227